Wednesday, August 12, 2009

Jonas Brothers Vs The Beatles

Hari tu, saya hantar adik saya, Nisha pergi sekolah. Di dalam perjalanan, saya dengan girang gembira pasang HitzFm sebab nak dengar prank prank yang kadang2 rasa nak tampar kalau kena dekat diri sendiri.

Dan seperti biasa, saya tak tau kenapa stesyen radio zaman sekarang suka ulang lagu macam haram. Saya rasa diorang sebenarnya ada 48 lagu je yang diulang ulang ulang sampai cousin saya umur 3 tahun yang cakap gagap lagi pun dah boleh nyanyi.

Salah satu lagu yang diulang? Lagu lagu rendisi(rendition kalau direct translation jadi ni la kan?) Jonas Brothers (JB). Adik saya pun dengan muka penuh excited sebab dia ingat dia cool kalau tahu facts tentang JB, membuka mulutnya.

Nisha : Kakak, do you know that they're releasing a movie about themselves? Cool kan? Buat movie pasal concert sendiri blablablabla (insert facts pasal JB yang dia tahu dan saya tak kisah nak tahu).
Tasha : Ntah. Tak tau. Tak kisah. Tak rasa nak tengok pun. What? Ur planning to watch it ke? Kakak tak nak teman. Baik kakak tgk cerita Bohsia. At least dalam tu ada minah rempit nama Tasha jugak. Dalam Jonas Brothers punya movie ada?
Nisha : Tu minah rempit, nak buat apa. Tak cool.
Tasha : Habis tu Jonas Brothers cool sangat la? (gelak besar supaya adik saya rasa malu)
Nisha : My friend at school cakap Jonas Brothers tu is like the New Age Beatles.
Tasha : Oh tell your friend, kakak kata dia bengong. Hahah.
Nisha : eee. jahat!!
Tasha : Thank you.

Now, which stupid kid was it that made that statement? Kalau adik aku, aku dah lock dalam toilet, tak kasi keluar 3 hari 2 malam. Pergi sekolah pun tak payah. Duduk je dalam toilet tu sampai lebam.

Ok. Mari kita discuss apa beza, apa sama.

Okay. Yang di atas, adalah satu lagenda, The Beatles. Yang di bawah, adalah satu fenomena kanak kanak sekolah, The Jonas Brothers.

Apa beza nya? Gambar Beatles black&white, Gambar JB ada warna. Beatles tenang tak pakai shades, JB teringin nak pull off the whole S.Jibeng look.

Atau mungkin, Beatles cinta kan dadah dan menggunakan pelbagai jenis bahan, samada yang chemical mahu pun yang organic sebagai batu loncatan untuk menghasilkan lagu lagu everGREEN (pun intended). Dan konon konon nya JB ada lah kumpulan remaja yang suci murni dan tidak terlibat dalam kancah dadah yang hina (wahahahhahahahhaha. terpaksa gelak dekat diri sendiri.kancah dadah? what theeeee. hoho.)

Beatles lead a healthy and safe sex life (err part healthy dan safe tu saya pandai pandai tambah sendiri) manakala Jonas Brothers membuat sumpah kepada seantero dunia bahawa mereka akan menjauhi seks luar nikah. Mereka dengan kental mengumumkan bahawa mereka adalah virgin yang suci murni, malahan mereka juga memakai cincin sebagai tanda membukti kan kesucian mereka. (ada virginity ring weyh, bapak cool!! 'wooooohhoooo', jerit saya umpama seorang groupie tegar)

Hmmm. Saya rasa saya pun nak beli lah one of those rings. ;)

Oh. Mungkin ada similarity Beatles dan JB! Sila lihat ye. Hasil Google-an saya, saya mendapati bahawa:

Beatles lalu zebra crossing. Joe Jonas pula pakai baju zebra print dan buat muka laksana (eh laksana tu sama dengan bagaikan kan? kan?) sedang mock orang Cina. Saya rasa dia baru lepas tonton Russell Peters punya show.
Selepas melihat gambar ini, saya rasa orang takkan question sama ada dia racist atau tidak. Tetapi orang akan question sama ada dia gay yang 'menangkap' atau ehem 'menyumbat'. (ugh geli geli. BM tak cukup kosa kata la. I meant to say the pitcher or the catcher)

Bila saya dengar dan mengamati lagu The Beatles, saya boleh menangis kerana terharu. Atau mungkin saya menangis kerana minda saya tidak stabil.

Bila dengar lagu Jonas Brothers yet again di radio Clarion kereta Savvy saya yang comel, pun saya rasa nak menangis juga. Tapi bukan menangis sahaja. Saya rasa nak hentak hentak steering kereta sambil mengeluarkan satu sahaja jari (cuba teka jari yang mana) dan drive kereta di hadapan stesyen radio yang mengulang lagu tersebut macam lah artist lain tak produce lagu.

Eh. Cukup cukup lah tu. Lain kali saya sambung lagi. Report tak siap lagi ni. Heheh.

15 comments:

dehaq said...

awal pagi kaw post do. mmg skang da balek intern bgn pagi ke? dem mcm zombie lak. haha

s h a g o o said...

zombie hijau pucuk pisang.

Merissa K. said...

dehaq:
oh bukan sebab itu. habis intern, saya sambung buat perangai tidur siang, jaga malam. heheh.

shagoo:
ah iya. bukan hijau pucuk pisang. hijau kering taik lembu.

A. Afiq A. Malik said...

Merissa,

The Beatles adalah (dalam satu perenggan):-

Dalam setiap bahagian lagu mereka termuat hasil terbaik yang mampu dianggap mewakili golongannya. Malah, kita akan dapat meninjau sejauh mana barisan pemuzik ini menemui identiti mereka dalam perkembangan budaya bangsa dan masanya.

-Saya degil.

Memanglah payah untuk menangkap maksud sebenar dari lirik dan melodi mereka, tetapi ia membantu kita mempelajari kehidupan sejagat dan memahami manusia. Atas nama manusia yang selalu mementingkan kekayaan jiwa, fikiran dan fizikal dan atas nama kemanusiaan, muzik mereka tidak memisahkan warna kulit, agama dan sebagainya.

Jonah Brothers? Who that?

paan terjatuh lagi. said...

hahahahaha, jonas brother?
ok dulu benci simple plan sekarang jonas brother.

ingat simple plan dress ganas-ganas tapi nyanyi untuk ayah. ahahaha

Igniz said...

Jonas brothers is a gay band.....muahahaha!

Merissa K. said...

Afiq.
saya tahu. saya baru khatam dengar semua album mereka lagi sekali. hoho. macam jatuh cinta berkali kali. dan kalau cari betul betul fakta tentang mereka (terima kasih google!), lagi kagum dan jatuh cinta.

Paan.
Simple Plan lagi tak blh blah. Lagu cinta lepas tu pakai budget goth. diorg blh kawin sama itu Avril Lavigne.

Igniz.
Dah beyond gay okay. :D hahaha

joynstar said...

adeeih...

PaLoi

LoL

joynstar said...

adeeih...

PaLoi

LoL

Merissa K. said...

hehe. neyda paloi.. ;p paloi ka? bena bah..nyaorg kedak homos baruk dpt gik gayclub. hohoho.

ok ok i wont b biased.. :p

A'a said...

hahahaaha you're so funny. =p

i dont know why kids these days are so head over heels for the jo bros. =/ suara dah lah dari hidung. eeeee hahaha

Merissa K. said...

heheh.

if you pay attention, you can see that i failed to put in details about beatles.

the whole point was to bash jo bros yang like u said, suara from the hidung. heheh.

oooh, you know what would be fun(ny?)?? if we were to peg their nose and let them sing sengau. like Tomok New Boys. hahahahhahahaha.

A'a said...

hahahahaha omg!! that'd be epic!! hahahaha

Merissa K. said...

jom try? *giggles*

sad said...

guoweigang You will want to cheap pandora make sure that you think about the design pandora jewelry that you are looking for and possibly look outside buy Pandora of the box. You will want to look deeper pandora bracelets and charms into what exactly you are looking for discount pandora bracelets .A lot of people like to show off the Pandora necklace jewelry, but you will want to keep in pandora necklace beads mind that there is that cut out Pandora necklace sale image of jewelry, but you will want Pandora charms to call some of the local chains and ask them if they cheap pandora charms are willing to work with you to make some custom made jewelry.