Friday, November 20, 2009

rahsia lelaki (yang masih belum mampu dicrack)

lelaki adalah creation yang uber-pelik.
the minute you think you've got them figured out, is the same minute theyll prove you wrong.

ada lelaki yang bodoh.
ada yang pandai.
ada yang bodoh tapi berlagak pandai,
dan surprisingly, ada juga
yang pandai tapi berlagak bodoh.

motifnya?
sampai sekarang saya masih cuba untuk figure out.

saya lebih ramai kawan lelaki jika dibandingkan dengan kawan perempuan.
lebih selesa bagi saya.

selesa untuk bercakap selancang possible, tanpa risau menyinggung perasaan mana mana pihak.

selesa untuk duduk dalam environment bernikotin.


selesa untuk dengar opinion honest yang keluar dari bibir mereka.


tapi alang alang sudah terlajak berkawan,
saya secara automatik mendapat insider's information tentang spesies berskrotum ini.

ada di antara mereka yang berpacar semata mata untuk memuaskan nafsu.

ada yang romantic mengalahkan hero dalam 'The Notebook'. (saya yang perempuan pun tak mampu lawan).


ada yang beria ia, bersungguh sungguh mengejar their Flavour of the Month, tapi sebaik sahaja dapat respon yang baik (atau SANGAT baik), minat tersebut terus hilang umpama cottoncandy warna pink yang cair didalam mulut.


ada lelaki yang mulut manis (lebih manis dari cottoncandy yg mudah cair),
ada yang kasar (gaya seperti tak layak duduk dalam komuniti. bertapa mungkin lebih sesuai).
ada yang malu tak mampu nak bercakap dengan spesies lain(and/or spesies sendiri).
ada yang main terjah saja (dan hasilnya, jadi bahan kutukan orang lain).

saya rasa mereka pelik.
sebab sepelik mana pun mereka, biasanya, bila berjumpa dengan perempuan yang setanding, sifat, characteristic dan trait berkemungkinan berubah 360 darjah (eh salah. itu maknanya sama dengan origin bukan? 180 darjah maksud saya).

saya masih belum mampu faham bagaimana otak mereka berfungsi.
pada satu tahap, saya pernah samakan level ego, hati keras dan cara berfikir sama macam lelaki.
(at the time, rasa kurang masalah, esp masalah relationship nak dibanding kan dengan sekarang. )

tapi itu pun, saya masih belum mampu faham habis habisan.

mungkin ini experiment yang tak akan membuah kan konklusi yang solid.
mungkin lelaki are not meant to be understood oleh perempuan.
dan vice versa.

mungkin kita tak patut push it, baru lah clarity akan datang.
mungkin.
mungkin.

22 comments:

Igniz said...

*nodding* :)

dehaq said...

duhh, its not rocket science pn. lol.

penanya (?) said...

i rasa i lelaki jalang... hmmm~

Abudi Alsagoff said...

hahaha!! rajin tu tulis panjang2, make a full research about this! get your phd on this. lol

Elena said...

I don't think they're meant to be figured out Sha. As it is, they can't figure us out pun can they?

Seaneh-aneh species pun kaum lelaki, I hereby declare that they are wonderful to have around :)

Even the weirdest, most egoistic and self-loving ones. (Best untuk torment.)

hirumi said...

But I rasa most llaki can figure out girl. And for girl, it hard to figure out boy even one.

wana said...

hahaha both species are weird in their own way.
and btw, ye, mamat Notebook sgtlah romantic!*drooling*

joynstar said...

darling if you find a woman who can totaly understand man she might had been a HE who discarded his scrotum and now embraces her 'famine-nin' breast.


lolz

~guys, they're hard to understand, hard to keep but we can't really do without..

XoXo

Merissa K. said...

exactly what i thought! hahah.

yeahh, tu lah. i guess God simply wants to confuse us
heheh

Khian said...

Which is why guys are from mars, and girls from venus. Planet berbeza..Thus, I don't even bother! :P

Merissa K. said...

hahaha. i guess the book writer has a point yea?

arent u curious though khian?

ive always wanted to be the genius who cracks the mystery. but perhaps by then, i will be neither female nor male. i will be a whole new being. a cat maybe. hmm.

cHeRyNa PiReS said...

lelaki, memang pelik.
cuz i'm still figuring that out.

bila adik2 berbaring di depan tv dengan hanya memakai boxer seolah2 badan masing2 cantik.

this is my own mystery sebab dok terfikir macam mana awek diorg boleh suka...hehehe...

Merissa K. said...

oh, tapi itu memang sexy. i cannot deny that. hahaha. (provided takde perut buncit in the equation. heheh)

db cooper said...

dok.. wa rase u xpayah nak paham lelaki nie, mkin nak paham, mkin xpaham adalah.....wa sendiri pon kekadang xpaham diri wa mcm mane

A. Afiq A. Malik said...

Sha,

How can a woman be expected to be happy with a man who insists on treating her as if she were a perfectly normal human being? - Oscar Wilde

Vice versa.

:)

Merissa K. said...

db cooper:
memang tak capable pun, tadi kadang kadang gatal nak tunjuk konon konon hebat. heheh.

Afit:
ahh awak selalu jumpa quote yang sesuai pada time yang sesuai. *muka amazed*

db cooper said...

hahaha... biase la pmpuan mcm 2 kot.. wa paham... xpe.. at least u good observation people

Merissa K. said...

ah, and for that, i shall thank you. hahah.
tapi byk lagi yang perlu diobserve.
*muka determined*

db cooper said...

hahaha g la observe lelaki byk2....
mmg smpai bebile xpaham, smua lelaki lain2 kot.. ngee

edy said...

nice one!

yup i do admit it's hard to figure out men/women (sama jer...) and even myself. i sometimes end up wondering "why the hell i did that for?..."

but when i took a long, hard thought (no la, actually it just flashed in my mind), i purely think most men react to the current or more accurately, real-time situation. they'll do/react with an action they deem the most appropriate, even though the action might not entirely portray the true colours of themselves.

care to discuss, guys?

i like your writing style. keep it up!

p/s: owh btw, you have gone your unternship at airfoil, am i right? i am doing my internship there now. friend of maria too.ciao.

Merissa K. said...

id fancy a man vs woman debate. anytime, baby, anytime.
hahaha.

but talking about the absurdity of our actions and how damned hard it is for people to understand each other works too! :D

oh yeah, i did my time there (just like a good prisoner). howsit going for u? hope its a lot easier on u than they were on me.

haha.

oh maria as in maria elena? :D

edy said...

yeah, my friend is maria elena. i suppose you have more than one maria in your life?

the internship's great la, most of the time...sometimes it gets a bit boring...for instance editing OI for the whole approx 225 chemicals!

and then the newsletter...adumak! macam2 nak kena betolkan...bukannya semua orang baca pon benda tu...geram jer...muahahahaha

hey, i shouldn't be telling stories about myself at all in your blog. it's inappropriate. email me= xuminarc@gmail.com

we can chat there. ciao!