Friday, November 5, 2010

1..2..3..4..5

Tolak tambah lima tahun lepas,
saya mula embrace kebebasan bermain bola
sebab, selama lama 16 tahun tinggal kat rumah,
mak saya start risau tak tentu pasal bila saya nak main bola

Ini semua bila dah take into consideration bahawa : sampai umur saya 15 tahun,
saya asyik nak panjat pokok hike bukit
dia risau anak perempuan dia tak jadi perempuan.
perhaps. perhaps.

Jadi, bila masuk UTP, saya galak gila bila dapat peluang main futsal tiap tiap malam.
Tiba tiba rasa semangat nak main hebat gila supaya boleh main for Malaysia lepas ni.
(memang angan angan tak beragak)
Tapi, agak nya memang bukan takdir saya nak jadi pemain bola sepak,
tapi untuk tertendang kaki seseorang.

Seseorang yang tolak tambah lima tahun kemudian,
akan jadi antara orang yang paling penting dalam hidup saya.

Dari waktu tendangan berlaku,
sampai lah waktu kalian membaca,
saya dah lihat pelbagai warna,
dah dengar berbagai bicara,
dah melalui bermacam acara.

Dan saya rasa, pelajaran pengajaran yang paling penting yang saya dapat adalah :
- relationship yang ikhlas tak perlu kan apa apa label
- confusion antara perasaan sayang dengan 'pride of ownership' boleh mendatangkan bahaya
- sayang tak menjamin togetherness. kadang kadang atas sebab sayang lah, people are forced to let go. sebab bila sayang, the only thing you want is the other person to be happy too, even if it means without you in the same frame.
- dan walau apa sekalipun, you have to be willing to forgive. dengan seikhlas hati.

8 comments:

by Baizulikha said...

Love is all about forgiving, kan. And asal dia happy, sendiri bitter pun masih bisa senyum (sendiri).

:)

Jo Qusary said...

i'll just pretend to understand... hmm.

Merissa K. said...

Baizulikha:
adalah tu, hidden secret. haha

Jo:
hahaha. jo, tak habis habis. ;)

Afiq Abd Malik said...

Sha,

Hats off. Finally, I'm ready to let you go :)

Merissa K. said...

Afiq,

hahahahaha.
Thank you sifu.

:)

Hafidz said...

Mushy mushy! And tak mengaku! Hahaha :P

ezral Sya said...

OOOOMG pengajaran tu semuaaaaaaaaaaaaaaa saya pernah dapat jugak! :O Hello blogger-bestie ;)

Merissa K. said...

Hafidz :
ahahahhaa. eleh cakap orang! you pun sama! haha.

Blogger-Bestie :
hehhehe. orang kata, orang kata lah kan, great minds think alike! ;P