Tuesday, April 21, 2009

perihal emcee

Saya suka bercakap.
Sangat suka.
Saya rasa semua orang yang kenal saya tahu saya suka berkata kata serta merepek repek dalam volume yang tinggi.

Saya suka berdiri di atas pentas,
di bawah lampu terang,
dan merapu tanpa ada script.
membuat lawak spontaneous yang sesuai mengikut keadaan.

Lebih seronok kalau co-host saya sama wavelength(kepanjangan ombak?).
Dan bila saya kata kan sama wavelength, sudah pasti saya tak maksud kan emcee Eupho yang tidak beragak agak kerudean nya.

[to Derek-I learnt ur name from the other emcees- if you ever come across this blog, I’m sorry to say but you could’ve handled things more professionally. Maybe ull get better over time, but frankly speaking, if I were to be paired up with u during the most recent Eupho, I would probably gag you with my mic onstage.]

Dalam ramai ramai, saya paling selesa di ganding kan dengan
Ivan Sylvester(the best,baby,the best),
Sharifah Nadiah(terlebih byk chemistry di situ) serta
Ismal Ishak(nama bapak kita sama!) .
Tak rasa stress. Tak rasa seperti tengah bekerja!

Ya, mungkin kadang kadang, kami seolah olah budget diva(bak kata Ismal) tapi tidak sebenarnya.
Apabila keadaan berkecamuk terjadi di balik pentas, Tuhan saja yang tahu benda benda pelik yang disuruh kami lakukan untuk memperbetulkan keadaan.

Perkara yang paling memalukan sekali di atas pentas ada lah perkara yang paling best. Saya pernah:
tersasul nama(oh itu biasa!),
tertak jumpa script(yang sebenarnya ada di dalam pocket Ivan),
mengamuk satu level short je dari menjelma menjadi Incredible Hulk di belakang pentas kerana marah kepada pihak tertentu dan di pujuk oleh jejaka kacak dari Estranged tapi pada masa itu saya tak dah tak nampak dah kekacakan Andy Drummer Boy yang sedang memujuk dan terus berasap tanpa menghiraukan pujukan mana mana pihak,
terpaksa konon konon main gitar tapi bunyi yang direkod tak keluar,
dikutuk liberally oleh pelbagai pihak kerana memakai pakaian yang ‘tidak sesuai’(padahal saya memakai baju lengan panjang dan seluar di bawah lutut),
diganding kan dengan pasangan yang gila glamour tak nak beri peluang untuk orang lain berkata kata
dan macam macam lagi.

Sejurus selepas majlis, memang selalu rasa nak tangkup kepala dengan tong sampah, tetapi bila diingat kan balik, memang seronok gelakkan diri sendiri sambil memaki maki.

Terlalu banyak memori.
Di luar dan di dalam UTP.

Kadang kadang sakit hati.
Tapi kadang kadang rindu.
Macam mana?

5 comments:

Igniz said...

so u have lots of experience being an emcee, yes?cool!

part yg "saya suka bercakap" merupakan part yg kita ada persamaan...

tapi yg bezanya ialah..cik tasha sgt suka jadi emcee, tp sy xbrape suka..sy suka bagi motivasi (eceh)XD
kalau bab2 bagi ceramah motivasi or diskasi topik (topic discussion) sy memang sukaaaaaaaXD

eh, cik tasha x tanya pun kan?suka suki je saya bercerita..huhuhu..

Ivan Sylvester Gomez said...

oh! dlm byk2 event yg saya menjadi mc, saya juga rasa paling selesa dgn tasha. :P

p/s: lets go make money bebe.

Merissa K. said...

Ignizhaha. oh saya tak reti bg motivation. saya sendiri pun tak motivated. LOL.

Ivanohh honey, thats just too sweet of ya. hahaha. jom la cari duit, apa lagi. intern dah tinggal dua bulan je ni. XP
go cari gigs for both of us!

Shira-chan said...

"diganding kan dengan pasangan yang gila glamour tak nak beri peluang untuk orang lain berkata kata"

I can soo relate to this. haha. ehh, dah lama x emcee. rindu. but then again, I'm crap at it. >__>

sad said...

guoweigang You will want to cheap pandora make sure that you think about the design pandora jewelry that you are looking for and possibly look outside buy Pandora of the box. You will want to look deeper pandora bracelets and charms into what exactly you are looking for discount pandora bracelets .A lot of people like to show off the Pandora necklace jewelry, but you will want to keep in pandora necklace beads mind that there is that cut out Pandora necklace sale image of jewelry, but you will want Pandora charms to call some of the local chains and ask them if they cheap pandora charms are willing to work with you to make some custom made jewelry.