Tuesday, September 15, 2009

pembelajaran sedang dilakukan

ok. rasanya macam dah lama tak tulis post pasal pembelajaran saya di menara gading.
(ok. thats a lie. i dont think there ever were a single post about my subjects in here).

and macam jealous pula baca blog orang orang yang letak course code subject kat blog.
(unfortunately, i cant do the same cuz ive never been rajin enough to find out those VAB3412 thingamajig)

So today, im going to break its virginity (eh, eh).

Raya is in 5 days time.
My birthday is in *ehem ehem* time.
(hoho. ni konon konon nak cakap saya tak pancing suruh ingat. sebenarnya nak korang buat research cari pengisi ehem ehem yang tepat!)

And yet the workload is driving me nuts!

Nobody's fault.
It's all mine.
padan muka,siapa suruh tangguh.
(shuuushh. orang lain diam. saya sorang je blh padan kan muka sendiri. orang lain buat, saya sembur dengan ridsect)

I have got :
1) one assignment for Structural Dynamics
2) one assignment for Design of Offshore Structures
3) two assignments for Ocean & Coastal Engineering
4) two tests to study for
5) some Final Year Report to clean up on

all has to be handed in before the raya break. and considering im planning to balik on Thursday, that would pretty much mean i wont get to sleep this 2 days.

(siapa nak belanja White Coffee Ice, angkat tangannnn dengan penuh ikhlas!!)

10 comments:

cHeRyNa PiReS said...

jauh sangat nak belanja tuh. If I'm still working for Starbucks, I'll definitely send you my Employee Beverage (provided there is one over there at your place la!)

Tp...nak buat macam mana kan. All I can say is all the best to u. I suka bila org study..so take care:)

A'a said...

*angkat kaki* hahaha goodluck with the buttload of assignments! :p

Field Engineer Mangkuk said...

Eh, Merissa ni civil student ke marine student? study kat mana? bagus la blajar benda2 tu. byk peluang.

Saya bdk mechanical. masuk untuk bidang offshore construction & installation. bila baru nak blajar, jd susah nak prove ape2 kat klient atau kat diri sendiri

Merissa K. said...

Sha:
ohhh gila terharu kalau dapat starbucks free. hee hee. you cikgu, memang la suka orang study. i student, i tak suka. hahaha.

A'A:
waaaa benci banyak kerjaaa. im gonna need all the luck i can get. and not to forget caffeine. haha.

Field Engineer:
Owh saya civil laaa. Major Offshore. :) [buat sebab peer pressure. LOL] then again, perhaps its better to be in your shoes. sebab experience is always better than theoretical knowledge kan? :)

oh and saya belajar dekat UTP. ala yang kat tengah hutan tuuu. haha

Field Engineer Mangkuk said...

"sebab experience is always better than theoretical knowledge kan"

Tak semestinya. Sbb dlm O&G industry, amat penting untuk prove dulu secara analysis sebelum operation. kalau tak, klient tak lulus. Untuk kebanyakan projek, byk cabaran2 baru yang anda takkan ada pengalaman. jadi analysis sgt penting untuk kita tahu samana operasi akan berjaya atau tak.

Untuk OIC - Offshore Installation Contrator, software analysis mcm OFFPIPE, MOSES, ORCA FLEX & ORCA LAY mmg popular. unruk pipeline designer plak, AUTOCAD & CAESAR II (dan juga beribu2 inhouse software) digunkan. tapi tak semua masalah bleh calculate pakai software ni, jadi kena buat spread sheet sendiri. kalau mcm saya, seorang field engineer, kena ingat semua calculation yang dibuat oleh ENGINEERING SUPPORT (pipeline engineer & naval architect) sbb kena tau limit sesuatu operasi. dan juga kena tau nak buat calculation2 simple kat site ngan cpt.

s h a g o o said...

saya!

*sambil angkat kedua-dua belah tangan*

Igniz said...

have you ever tried Livita Go? every time i needed to stay up late (in which i could do it naturally) with the strength to sit in front of my computer doing all the assignments, Livita Go was the thing. minum dua tin, and your eyes will shine as bright as the sunlight, and your body, as strong as the uruk hai in LOTR. :P

Merissa K. said...

Field Engineer:
of course, thats also true. tapi itu applicable for orang yg memang sincerely studying because theyre in love with civil la agaknya.

like most malaysians, i study to jawab exam. heheh. so after exam, semua lupa.

and if ur experienced, then chances are those theories will come by naturally. sedar2 nanti dah hebat je. hoho. :)

Shagoo:
Niiice. Saya blk sekarang jugak claim white coffee ais! Eh nak fickle la. Nescafe satu ane!

Igniz:
this time around, no amount of livitas are gonna help. i have literally not slept since i wrote this post. dh tak ingat dh bila last tidur. ugghh raya with mata lebam kena tumbuk. and i still have..that... ass..(pengsan tak larat nak cakap)

(i still have that ass! whoot whoot!)

s h a g o o said...

ampang bosan!

wtf.
benci. benci.

awak balik skang saya belanja neskepe satu.

like, now, immediately, ok.

Field Engineer Mangkuk said...

hahahhahaha. study, lupa. cara yang baik untuk melupakan memori ngeri.

hehehe. merissa pakai buku apa untuk marine & offshore structure study? nak tajuk. nak beli.

nak buat baca dikala kerja di pagi raya