Sunday, September 6, 2009

how to be a good blogger. or not.

nota kepala: ini bukan untuk mengutuk siapa siapa. (ok, mungkin untuk perli perli sikit, tapi bukan kutuk, betul. XD)

saya jalan jalan
(sebab kalau saya tidur, confirm tak bangun dan miss class Ocean & Coastal Engineering buat minggu yang ke 7)

dan terdetik sedikit rasa annoyed
bila jumpa sedikit incongruities pada beberapa blog yang saya singgah
(ceh, dah la singgah blog orang tak dijemput, lepas tu sibuk nak comment, mcm orang tanya je)

saya pun kadang kadang buat benda yang sama pada blog saya.
(so padan muka kepada diri sendiri sebab jadi annoying juga)
tapi mungkin hari ni saya pissy lebih jadi saya rasa mcm nak comment.
kepada yang terasa, takpat nak tolong jack.
XD

dosa nombor satu

letak gambar yang pretty much consist of satu jenis rupa.
same pose.
same fake smile.
wahai encik, perlu ke letak gambar dengan expression yang sama?
baju je tukar tukar.
kalau kamu nak senang, apa kata main saja game Barbie yang boleh tukar2 baju tu. boleh paste muka kamu yang comel macam Shin Chan tu dekat muka Barbie, lepas tu alternate la baju, seluar, mini skirt, semua pun boleh. nak letak accessories pun takpe.
saya selalu tengok adik saya buat.

saya faham kamu suka tengok gambar kamu yang comel kenyit2 mata tu
(iyaaa, cuuute sangat. rasa nak cubit2 pipi. kadang2 rasa nak lempang pun ada) tapi kamu juga tak perlu la letak statements kat bawah gambar tu untuk fish for such compliments.

kalau orang rasa kamu comel, dia akan cakap dengan rela hati, tak payah pancing pancing.
;)
ini contoh teladan.


Saya dan Cik XYZ di tepi pantai. Comel kan kami pakai topi sama. Haa, yang gambar no. 2 tu pulak saya tunduk sikit dan Cik XYZ dongak sikit, supaya nampak lebih anggun. Gambar terakhir tu kami buka topi, supaya nampak rambut kami yang bersinar macam baru lepas buat treatment. Cantik kan kitorang kan? kan? Comel kan?

Aduyaaai. Tak perlu kot.
(menggunakan ilmu hisab, saya rasa saya pernah commit dosa ni dlm 471 kali. kamu berapa?)

dosa nombor dua

One more thing concerning the pictures.
Blog macam blog saya memang kurang menarik nak compare dengan blog kamu.

Blog saya tulisan panjang berjela merepek repek. tapi kedekut gambar.

Penat orang nak scroll down segala, tapi nampak tulisan saja.

Takde pun pemandangan menarik.

Ye ye saya tahu.


Tapi perlu ke setiap apa yang kamu buat dalam satu hari tu kena discrapbookkan?

Kalau nak cerita petang tadi mak kamu suruh k
amu cuci botol susu adik, tak perlu la struggle suruh maid kamu tangkap kan gambar kamu tengah cuci bottle just for the sake of nak letak gambar tu kat blog.
Unless, of course, the title of your blog is 'Cara Cara Membasuh Botol Susu Adik'.
Haa, kalau yang itu, saya terima.

(maaf takde contoh di sini. saya tak pernah tangkap gambar tengah cuci botol susu adik saya. :P)


dosa nombor tiga

oh! nak tunjuk gambar makanan!
dengan segala hormatnya dipersilakan!

especially time bulan puasa ni, boleh saya berzina mata tengok makanan sedap sedap yang anda baru discover/penat lelah masak untuk berbuka semalam.

tapi rasanya, tak perlu kot gambar ayam KFC dan fries McD pun nak tunjuk.
Im pretty sure everyone in Malaysia the universe knows what they look like.

semalam i makan ni, sedap okaay. ayam goreng mak i masak pun tak sedap macam ni. u'alls pernah rasa tak ayam KFC sedap mcm mana? mesti tak pernah kan? meh i tunjuk u'alls rupa ayam KFC yang i makan tadi mcm mana. mesti u'alls rasa mcm nak makan jugak.

pfft.
serioussssly??
(apa kata fikir masak masak before tekan butang Add Image tu hmm? *senyum sinis*)

dosa nombor empat

kamu pergi comment kat blog orang,
kemudian tinggal kan cenderahati berupa link blog kamu,
dan suruh dengan (konon konon) nonchalant nya supaya orang visit kamu pula.

Sebab kamu struggle bakk invite segala bala,
maka orang pun singgah lah
(courteous Malaysian kan?)

tapi sampai2, rupanya blog kamu detail lagi nak compare kan dengan diari saya masa umur 11 tahun.

8.00 alarm clock berbunyi
8.05 tekan snooze button
8.07 alarm bunyi lagi, kali ini buat bodoh
8.10 tekan snooze lebih kuat dari tadi, tanda marah dekat jam yang memekak
8.13 alarm bunyi. hempas jam loceng ke lantai
8.14 menguap

weii serious.
aku tak mati kalau tak tahu.

dosa nombor lima

buat review product, tapi copypaste word by word from the product's website.
Cik Kiah, might as well you save yourself the trouble,
dan letak saja link website tu di page kamu.
tak payah nak kena highlight la, tekan Ctrl-C, Ctrl-V.
buat susah saja.

dosa paling besar


plagiat blog orang.
mahu lihat contoh?
ini penulis penulis yang saya suka (im not the only one, kalau tak takde la org nak tiru blog mereka kan?) dan telah diplagiat.
nasib baik mereka dua dua pandai menjatuhkan tupai yang tak berapa nak pandai melompat :)
tekan la link kalau mahu keterangan lanjut.
(takkan nak suruh saya cut paste masuk sini kot)

Obefiend
Hanis Zalikha

the one thing that i cant understand is:
bukan tujuan blog tu untuk penulis express themselves ke?
oh bukan lah, saya yang salah rupanya.
blog tu untuk nampak cool.
dan since kau rasa diri sendiri tak cukup cool,
apa kata tiru orang lain yang cool dan pura pura that their words are actually yours?

hey kamu.
apa kata kamu pura pura pergi mati?
lebih sesuai kot.

okay.
saya dah habis mengomel.
:)
puas hati aku.

nota kaki : i understand that you might go all 'its my effing blog. biar la aku nak tulis apa pun. its my freedom of speech okay!!' dengan penuh marahnya. yes it's true. theres freedom of speech and theres also this thing called looking like an idiot. ;) cheers.

oh. dan biar la saya.
this is MY freedom of speech.
cheers lagi sekali.

27 comments:

A. Afiq A. Malik said...

Fithri,

Kemain marah ye kamu ni!

:)

Merissa K. said...

Abdul,
awat hang tak tidoq lagi ni?
hehe.

tak marah punn. jobless je. ;)

(awak ckp dah mcm iylia!)

Bossster... said...

hahaha...nice...
part gmbr tu yg best..haha

Elena said...

Where is all the anger coming from? I takut hehe.

Just_najmiE said...

ok, dosa no 4 sgt melampau.. hahaha.. konfem takkan follow mereka yg gila bapak detail camtu.. XD XD

cHeRyNa PiReS said...

some people can't understand sarcasm la dear...org nak letak gambo food, dia nak letak but gambo compang-camping...

what to do, kalau kita komen they will say this:

"blog aku...suka ati aku la kan!"

opppsss...

Perempuan cerdas said...

ahhh, the food! mcd and kfc tu. terliur. puasa ni :)

hi.

N

Perempuan cerdas said...
This comment has been removed by the author.
Merissa K. said...

Boss:
Thank you. heheh. yang mana? gambar cik kiah ke gambar kfc? :D

Yaya:
alaaa. dont la takut. hehehe. i dont bite! *muka comel*

Najmie:
hee. kan kan kaaaaaaan. i blh dapat brain haemorrhoid just by reading post mcm tu. LOL.

Cheryna:
reading ur comment, i tiba tiba nak letak nota kaki abt that. hoho. thanks for the inspiration. ;)

Bossster... said...

yang gambar cik kiah tu r yang terbaik...sbb mmg rmai sgt yg buat camtu...haha

khian said...

Good one! Well, undeniable we memang sometimes will blog the same way you mentioned..but yang paling I kenot accept is the one that you cap kerja orang lain punya..dosa yang memang tak boleh diampunkan!

A'a said...

hahahaha this is funny. doasa 1-4 tu memang the worse lah i guess hahaha

Obefiend said...

zina mata tengok makanan takpe.. jgn zina lain

hahahah.......

lawak entry ni

+56 internets!!

Merissa K. said...

Perempuan Cerdas:
oh hello! :) next post ill get gambar burger king and carlz jr. pulak uhh? *grins*

Boss:
Tell me about it!!!

Khian:
Yeah, i know. i sometimes do it too. haha. but yeah, plagiarism is a big no-no.

A'a:
tapi dosa paling besar tu is bigger than 1-4 combined. LOL.

Inana Douie said...

hahaa cheers tasha cheers :D

IRA said...

hahahahahhahaa I SO AGREEE!! RASA NAK COPY PASTE UR ENTRY LETAK KAT BLOG I WAHAHAHAHA oooopppss plagiarism that is!

omg paling menyampah orang yg letak gmbar cuci botol susu adik, gmbar tgh cuci pinggan atau gmbar tengah potong bawang. serious rasa nak lempang. get a life and do something better mannn! hahaahahahaha

i think they're just jobless (bak kata u) and self-obsessed! hahahah cheers tasha!

Merissa K. said...

Effie:
makanan tu metaphore je tu untuk describe zina mata. LOL.

Inot:
haha cheers ina cheers :D

Ira:
kita sekarang memang main link link blog each other eh? XP (rasa mcm balas lauk berbuka puasa dengan jiran sebelah rumah. hehehehe) tak sia sia i baca ur blog post on hernia tu. *giggles*

Anonymous said...

so much anger...so much hate...im shocked!!i wudnt wanna step on ur shoes

Merissa K. said...

hahahah. darling, that aint hatred. thats what id like to call sarcasm.
i dont bite, really. *senyum konon konon mcm budak umur 6 tahun dapat lollipop*

Fatul Akrul Ramli said...

dosa paling besar..

letak lagu macam gampang dekat belog.. ini memang annoying gilaa

Merissa K. said...

Fatul, hohohoho. kalau lagu annoying sangat, i tak tengok content, terus tutup window. LOL.

Fatin Shaza said...

I've been reading ur blog since a few months ago... keep on posting interesting stuff like this! :)

Btw, I was a bit skeptical about some of the things you were annoyed about, because I've never encountered blogs like that (yet).

tapi semalam my friend posted pictures of KFC at her blog. KFC. Banyak2 pulak tu, angle sini sebab nak tunjuk ayam, angle tu sebab nak highlight the coleslaw..... ok I believe you now.

Merissa K. said...

hoho. hello babe! i pun dah lama diam diam baca urs. :) good to hear from old schoolmates. XD

oh believe me! theres plenty of them out there. though i usually find them during my bloghopping sessions time tgh jobless. hehh.

try la (only if ur as jobless as i am) and lemme knw ur 'discovery'.

:)

Andy said...

so far saya tiada meniru blog orang. untuk apa? haha

Merissa K. said...

Andy:
oh bagus kalau takde. hee. jangan start! XD

Anonymous said...

xpakai tudung xdosa?

Merissa K. said...

dosa! tapi itu dosa saya dengan Tuhan.
saya tengah cakap pasal dosa di blog.

oh thanks sebab ada niat nak tegur. though, im not sure if u meant to tegur or to malu kan since ur hiding under the name Anonymous.

berani kerana benar no? :)